Petua Mudah Tapi Berkesan Untuk Halau Lipas Dalam Rumah

Kawasan yang lembab dan panas seperti Malaysia menyebabkan wujudnya pelbagai serangga termasuk lipas. Kita tak mahu lipas di dalam rumah, kita tak tahu cara halau lipas secara semula jadi tapi pada masa yang sama kita tak nak dedahkan anak kita dengan racun pembunuh serangga.

Jangan risau ibu bapa semua. Hari ini, kami bawakan kepada anda petua halau lipas menggunakan bahan semula jadi. Mari kita halau lipas-lipas ini dari rumah!

1. Borax

Borax adalah pembersih semula jadi yang berkesan dan alternatif yang lebih selamat untuk pembersih konvensional. Ia mengandungi asid borik yang apabila ditelan oleh lipas, memusnahkan lapisan sel dari dalam badan.

Untuk membunuh dengan borax, campurkan dua sudu borax dan dua cawan gula dalam satu liter air dan tuangkan campuran itu ke dalam botol semburan. Anda boleh menambah dua hingga tiga titis minyak peppermint dalam campuran juga. Campurkan dengan teliti dan sembur di kawasan yang disyaki. Anda juga boleh menggunakannya untuk menangkis semut!

2. Serbuk Penaik

Serbuk penaik adalah agen penaik yang digunakan dalam kek dan juga boleh digunakan sebagai ubat pembersihan rumah yang berkesan.

Ia juga boleh membunuh lipas. Hanya campuran satu bahagian Serbuk penaik dengan satu bahagian gula. Gula menarik lipas dan serbuk penaik membunuh mereka. Letakkan campuran dalam mangkuk kecil atau penutup balang atau taburkannya di sudut-sudut dalam rumah.

3. Daun Bay

Daun bay menaikkan aroma dan rasa dalam masakan dan serangga benci dengan baunya. Hancurkan beberapa daun bay dan letakkan di sudut rumah dan kawasan gelap.

4. Gel Silika

Gel silika selalunya dilihat terdapat dalam paket kecil apabila kita membeli sesuatu barang untuk mengelakkan dari barang rosak. Ia menyerap kelembapan dan mengeringkan apa-apa yang memberikan sentuhan terus.

Apabila lipas bersentuhan dengan gel ini, ia akan mengeringkan badan lipas dan membunuhnya.

Anda boleh gunakan gel silika ini dengan mencampurkan bersama gula dan taburkan campuran ini di sekitar rumah, jauh dari anak-anak dan haiwan.

5. Catnip

Catnip telah digunakan secara meluas sebagai penghalau serangga semula jadi selama berabad-abad. Ia mengandungi Nepetalactone, sebuah kimia aktif yang menangkis serangga tanpa merosakkan manusia dan binatang peliharaan. Ia adalah salah satu ubat yang paling berkesan untuk menangkis lipas secara semulajadi.

Untuk menggunakannya, rebus daun catnip selama 10 minit dan biarkan sejuk sebelum memindahkan campuran ke botol semburan. Sembur di sekeliling rumah.

Bagaimana untuk menghalang lipas dari datang ke rumah anda?

Bergantung pada penghalau lipas bukan penyelesaian untuk lipas tidak masuk terus ke rumah anda. Lipas sukakan tempat yang sejuk dan lembab yang boleh memberi mereka makan dan membiak.

Mencegah lipas adalah penting untuk pastikan ia terus lenyap dari rumah anda.

Apabila anda melihat seekor dua lipas di rumah anda, jangan ambil mudah. Mungkin ada banyak lagi di sudut-sudut rumah anda.

Lipas boleh menghantar bakteria dan menyebarkan penyakit pada keluarga anda. Ini adalah tip untuk menghalang lipas dari masuk ke rumah anda lagi:

  1. Pastikan rumah anda bersih. Basuh pinggan terus selepas makan dan bersihkan sisa-sisa di lantai untuk mengurangkan makanan untuk lipas. Sapu dan mop rumah selalu untuk menghilangkan bau makanan.
  2. Pastikan anda membuang sampah selalu dan tong sampah sentiasa ditutup.
  3. Letakkan makanan dalam bekas kedap udara untuk menghalang lipas atau serangga lain mencemarkan makanan anda.
  4. Tutup semua lubang atau rekahan menggunakan cat atau simen.

Sumber: theasianparent.com