Petua Untuk Turunkan Suhu Badan Dengan Cepat Bagi Anak Yang Kena Demam Panas

Ingat bila saat akan kita demam panas waktu malam? Lebih-lebih lagi bila bayi demam panas. Sambil menggigil-gigil dan muntah atas katil. Menggelabah bukan? Makan pun kita tidak lalu, selagi anak tidak sembuh!

Zuriat yang lahir daripada darah daging kita merupakan sebuah anugerah yang terindah dan amanah yang perlu dijaga dengan sebaik mungkin. Pengorbanan ibu bapa dalam membesarkan anak-anak adalah satu pelaburan yang akan memberi ganjaran yang cukup besar di dunia dan akhirat. Oleh hal yang demikian, ujian yang diberi oleh Allah dalam membesarkan anak-anak perlulah kita terima dengan kesabaran yang tinggi dan usaha di samping berdoa kepada-Nya.

Proses pembesaran bayi dan kanak-kanak, mereka akan mengalami gangguan kesihatan seperti demam. Anak kecil sering dan mudah dijangkiti bakteria yang akan menyebabkan demam. Peringkat umur antara 1 tahun- 2 tahun, mudah dijangkiti kuman kerana mereka dalam proses mengenali, ingin mencuba. Jadi apa sahaja yang ada di depan mata mereka akan makan. Dalam peringkat ini juga, mereka masih menghisap jari.

Apabila tangan anak basah, kekotoran mudah melekat pada tangannya. Kesannya, anak akan mudah demam kerana dijangkiti kuman. Jadi apa yang perlu ibu bapa lakukan? Mari kita lihat petua anak demam dan cara yang mudah ini.

Kalau anak demam panas boleh guna cara nie. Mmg cpt turun suhu.

Lemon 2-3 slice
Air sejuk semangkuk
Tuala kecil

Dah nak raya tibe2 demam panas pulak.
Semalam danish suhu paling tinggi 38.9
Lepas tu turun 38.3 > 37.5
Sekarang dah 37.1 😊😊😊

Kredit : Hani Pembor

Follow Admin : Ani Rozila Trb

Posted by Pakar Borong Barang Baby on Tuesday, June 19, 2018