Selalu Guna ‘Aircond’ Untuk Bagi Anak Tidur Selesa, Akhirnya Jadi Salah Satu Penyebab Pheumonia

Untuk mengelak dari cuaca panas, kebanyakan rumah memasang pendingin hawa atau ‘aircond’ terutamanya di kamar tidur. Tambahan pula, jika mempunyai anak kecil pasti ibu bapa menginginkan bayi mereka tidur dengan selesa tanpa rasa panas. Namun tanpa sedar, tahukah anda sedang membahayakan kesihatan anak-anak?

Apa yang dikongsikan oleh Zia Saad melalui laman facebooknya ini diharap dapat dijadikan peringatan untuk ibu bapa di luar sana. Bayi kecil ini terpaksa menjalani pembedahan kerana disebabkan satu penyakit yang dibawa oleh udara yang tidak bersih. Hampir setiap malam tidur dalam aircond, habuk yang terkumpul di dalamnya disedut ke dalam paru-paru anak yang masih bayi. Kasihan.

Untuk lebih jelas, mari kita ikuti perkongsian beliau seperti di bawah ini. Jangan ambil mudah untuk servis aircond anda selepas ini. Semoga dapat dijadikan pengajaran buat semua.

Hari nie kan, Zia rase nak sharelah about salah 1 jenis penyakit kanak2 yang puncanya memang kita sebagai parents ambil mudah sangat.. Ambil mudah bukan sebab kita tak peduli, tapi sebab kita tak tahu..Ye lah sape2 pon kalau dah tahu mesti cegahkan, sape nak anak sakit..

Puncanye dari yang kita tak perasan, AIRCOND…Yes, aircond kat rumah kita tu.. yang kita pasang everyday untuk anak2 kita tidur dengan selesa and aman.. Tp kita tak sedar kita tengah bahayakan anak2 kita… Penyakit nie dipanggil PNEUMONIA.. Penyakit ni tak lah seratus peratus berpunca dari aircond, tapi salah 1 diantaranya..

Kalau dah everyday kita hadap aircond pada anak2 kita tengah tidur, bukan utama pon boleh jadi punca yang sangat besarkan?? Pneumonia adalah penyakit berkaitan hati / paru2.. Zia terpanggil untuk share sebab terbaca kisah kanak2 nie yang kena penyakit nie dan disahkan doc sendiri..

Adik Am nie sejak kecil dah didedahkan dengan aircond,ye lah cuaca kat negara kita panas,mesti parents nak yang terbaikkan..Tapi pada usia 10 bulan adik Am mula demam-demam, sesak nafas + batuk.. Ingatkan demam & batuk biasa-biasa,tapi sudah berulang alik ke klinik masih tidak sembuh.. Akhirnya di masukkan ke wad Paedeatric KPJ.

Dr. Pakar Paedeatric mula sahkan adik Am menghidap penyakit PNEUMONIA & BRONCHOLITIES. Lebih teruk dari itu, penyakit Adik Am menjadi semakin kompleks iaitu LYMPH NODES MEMBENGKAK sehinggakan terpaksa dilakukan pembedahan 3 tempat di lehernya..

Parents memang tak terkata apa2.. Penderitaan kita sebagai parents bila lihat anak2 kita jadi macam nie takde siapa boleh suscribe.. Dr. cuba siasat punca. Soalan demi soalan Dr. bertanya latar belakang keluarga, persekitaran dan gaya hidup.

Akhirnya apa yang Dr. boleh analisis ialah, salah satu puncanya adik Am terdedah kepada cuaca yang tidak bersih yang mengandungi bakteria.

Dr. Paed bertanya : Tidur dalam air-cond ke? Adakah dia terdedah dengan cuaca luar seperti shopping complex?

Ibu/Abah Adik : Ye Dr. setiap malam mesti dalam air-cond. Tak boleh ke Dr. Bahaya ke guna air-cond?

Dr. Paed : Begini, menggunakan air-cond sebenarnya lebih baik dari kipas, kerana air-cond mengeluarkan udara yang sudah di tapis melalui filter. Cuma masalahnya ialah kita tidak menyelenggara (service) air-cond rumah kita, menyebabkan air-cond menjadi tempat accumulate bakteria.

Maka angin yang keluar itu dipenuhi dengan bakteria dan kita sedut. Tambah pula bayi bawah usia 2 tahun yang mempunyai daya ketahanan antibodi yang ditahap paling minimum lebih mudah terdedah kepada pelbagai penyakit yang dibawa oleh bakteria dalam udara.

Kalau dah jadi macam nie sesal pon tak gunakan.. Anak dah terpaksa dibedah pun.. Masalah yang sangat simple, tapi kita ambil remeh.. Anak2 kita yang tanggung..

Air-cond WAJIB DISERVICE paling kurang sekali setahun WALAUPON IANYA MASIH SEJUK..
Kerana Coil Evaporator yang ada dalam unit indoor aircond dipenuhi dengan habuk yang mengumpul segala debu & bakteria. Dan udara itulah yang kita sedut dan masuk dalam paru-paru kita & lebih bahaya anak-anak.

Servis aircond kita bukan setakat cuci filter luar tu je, kita kene panggil pakar service untuk service dengan betul, bukak 1-1 part aircond tu and basuh menggunakan bahan chemical yang khas..

So dear parents, plz take note ok… Panggillah pakar service aircond anda if aircond korang dah lama gila tak service, tah2 tak ingat pon bila last tarikh servicekan..

Sumber : Siakapkeli