8 Amalan Rasulullah Di Bulan Ramadan

Ramadan adalah bulan suci yang lebih baik dari seribu bulan. Ramadan juga adalah bulan yang dipenuhi dengan keberkatan dan rahmat yang dianugerahkan Allah kepada hambaNya. Tersangatlah rugi jika kita tidak merebut peluang itu, bahkan membiarkan peluang itu pergi begitu sahaja.

Nabi Muhammad SAW banyak memberikan contoh kepada umat Islam dalam mengamalkan ibadah sunat dalam bulan Ramadan. Berikut adalah amalan yang dianjurkan untuk diperbanyak selama sebulan Ramadan.

1 – Melaksanakan Makan Sahur
Bersahur merupakan perkara paling penting dalam ibadah puasa. Bukan sahaja mendapat ganjaran pahala, sahur juga membantu mengekalkan tenaga untuk berpuasa pada keesokannya.

“Bersahurlah kalian, kerana pada santap sahur itu ada keberkahan.”
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

2 – Menyegerakan Berbuka Puasa
Rasulullah juga mengajarkan kepada kita untuk segera berbuka apabila sudah masuk waktunya. Ini kerana perbuatan ini banyak kebaikan dan keberkatannya. Rasulullah SAW bersabda;

“Manusia akan sentiasa berada dalam kebaikan selama mereka menyegerakan berbuka.”
(Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

3 – Bertadarus Dan Mengkhatamkan al-Quran
Bulan Ramadan merupakan bulan turunnya al-Quran. Selain itu, mengaji al-Quran juga sudah sinonim dengan bulan Ramadan al-Mubarak.

Dengan itu, bertadarus serta mengkhatam al-Quran menjadi pengisian utama Baginda Rasulullah SAW dan para solihin. Seharusnya amalan itu diteruskan oleh umat Baginda pada bila-bila masa pun.

4 – Menyebarkan Kebaikan
Bulan Ramadan juga dijadikan Rasulullah sebagai waktu untuk berdakwah. Lalu, ketika ini juga sesuai kita jadikan sebagai cara untuk mengajak ke arah kebaikan. Ini kerana pada waktu ini ramai yang sedang cuba berubah ke arah kebaikan, dan mudah untuk orang ramai menyahut seruan kebaikan itu.

“Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang maaruf dan mencegah dari yang munkar ; merekalah orang-orang yang beruntung.”
(al-Imran: 104)

5 – Memberi Makanan Berbuka Puasa Kepada Orang Lain
“Barang siapa yang memberikan makanan berbuka kepada orang yang berpuasa, maka baginya pahala seperti orang yang berpuasa tersebut, tanpa mengurangi sedikit pun pahala orang yang berpuasa itu.”
(Hadis Riwayat Nasa’i dan Tirmidzi)

Sungguh besar bagi golongan yang bersedekah makanan berbuka kepada orang yang berpuasa. Hal ini juga merupakan amalan yang dilakukan oleh Rasulullah SAW dan sangat baik sekali untuk diikuti dan dijadikan sebagai satu tindakan wajib dalam bulan Ramadan.

6 – Solat Tarawih
Solat tarawih merupakan ibadah sunah yang dilakukan hanya dalam bulan Ramadan. Solat ini boleh dilakukan secara berjemaah di masjid ataupun secara bersendirian di rumah.

Rasulullah SAW turut mendirikan solat Tarawih dan Baginda pernah mendirikan solat sunat tersebut secara berjemaah dan bersendiri.

7 – Bertaubat
Bulan Ramadan sangat sesuai dijadikan waktu untuk bertaubat kepada Allah SWT. Ini kerana Allah SWT membuka seluas-luasnya pintu keampunan kepada semua hambaNya pada bulan yang mulia ini.

8 – I’tikaf
Iktikaf merupakan sebuah perbuatan berdiam diri di masjid dengan niat untuk beribadah kepada Allah SWT. Baginda Rasululllah sering beriktikaf pada awal, pertengahan dan pada sepuluh malam terakhir di bulan Ramadan. Bahkan Baginda juga sangat kerap beriktikaf di luar bulan Ramadan. Imam az-Zuhri berkata:

“Aneh benar keadaan orang Islam, mereka meninggalkan iktikaf padahal Rasulullah tidak pernah meninggalkannya sejak beliau datang ke Madinah sampai beliau wafat.”

 

Rasulullah SAW telah menunjukkan cara bagi menjalani bulan Ramadan dengan penuh keberkatan. Dan kita sebagai umat Baginda seharusnya menjadikan amalan-amalan ini sebagai panduan dalam memperoleh Ramadan yang lebih bermakna. Semoga setiap amalan kita di bulan Ramadan ketika ini dan pada masa akan datang sentiasa diterima oleh Allah SWT.

Sumber: tazkirah.net